2012. november 16., péntek

Végre hétvége

Sziasztok!
Jeeee......HÉTVÉGE! Már nagyon kellett. A hetem egy káosz volt. Fáradt vagyok! 

                                                      Hétvége a tanárok szerint ebből áll:
                                                  
                                                                         Szerintem:

:) Haha, na de szóval nem a legjobb napjaim voltak. Fáj a fejem és sokat stresszeltem. De találtam egy nagyon jó szöveget erre a bajra. Nem árt elolvasni, csak egy kis okosság!


Problémáink mindig is voltak és lesznek is, ráadásul a legtöbbjüket lehetetlen csettintésre megoldani. Ez alól senki sem kaphat felmentést, az alól viszont lehet, hogy lelkileg, mentálisan és fizikailag is kicsináljanak minket. Hosszas gyakorlás megtanulni helyesen, és önmagunkra nézve a "legfájdalommentesebben" reagálni egy-egy rizikós szituációra vagy kellemetlen személyre, viszont első lépésként érdemes megtanulni kezelni a már felgyülemlett feszültséget. A stressz rengetegféleképp ront életminőségünkön és gyakorlatilag ellehetetleníti, hogy teljes, boldog életet élhessünk. Íme, néhány rendkívül egyszerű tanács, hogy megtehesd az első lépést a kiegyensúlyozottabb létezés felé:
1. Prioritás
Az ember nem egyszer találja magát olyan helyzetben, amikor lelki szemei előtt az égig tornyosulnak különféle teendői. Ilyenkor legtöbbször pánikolni kezdünk, majd aggodalmaskodunk, hogy "jaj mi lesz, hogy fogom ezt a sok feladatot mind letudni." Ilyenkor állíts fontossági sorrendet. Ami nem tűr halasztást, vagy amit akár már napok óta csak tologatsz magad előtt, tudd le azonnal. Minél nagyobb falat, annál jobb, hiszen egy feladat megoldásával gyakorlatilag túl is vagy a nehezén. Fontossági sorrend állításakor egyébként azokat a dolgokat is könnyen kiszűröd, amik miatt nem érdemes stresszelned magad.
2. Időbeosztás
Nagy mennyiségű stressztől szabadítod meg magad, ha megvan a rendszeres napi beosztásod. Persze ennek egy része - a suli vagy a munka - adott, azonban a nap többi részében igazából ahhoz kezdesz magaddal, amihez csak akarsz. Legalábbis neked tetszően oszthatod be teendőidet. Ami fontos, hogy mindenképp hagyj elég időt az alvásra, pihenésre, illetve ha minimálisra is kell csökkentened a mozgással töltött órák számát, egy 30 perces tornát vagy futást mindenféleképp iktass be estére, hogy kiengedhesd a fáradt gőzt.
3. Alvás
Hajlamosak vagyunk alulbecsülni a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás fontosságát, pedig igencsak rányomja bélyegét mindennapjainkra, ha nem foglalkozunk a témával eleget. Vagyis nem foglalkozni kell vele, csupán csinálni. Napi 8 óra alvás kötelező, akkor is, ha csilliárd tennivalód akad, vagy korán kelsz. Ilyenkor a te felelősséged, hogy úgy oszd be teendőidet, hogy éjszaka beleférjen az elegendő pihenés. Mind a tanulásban, mind produktivitásodban, mind általános hangulatodon meg fog látszani, ha rendszeresen kialszod magad.
4. Egészséges étrend
Nem csupán az alakod miatt fontos, hogy junk food és a jól megszokott hús-szénhidrát kombó helyett kicsit egészségesebb ételekkel tömd magad. Foglalj étrendedbe minél többféle zöldséget és gyümölcsöt, hogy javuljon általános közérzeted. Az egészségtelen táplálkozás fokozza a stressz-szintet, így igen visszás tud lenni az a helyzet, amikor rossz kedvedben rossz minőségű ételekhez, chips-hez vagy csokoládéhoz nyúlsz - ilyenkor ugyanis csak még rosszabbul leszel tőle.
5. Segítség
A legtöbben egész kicsi korunktól azt tanuljuk, hogy minden problémát egyedül kell megoldanunk és külső támasz nélkül kell megállnunk a lábunkon. Ez nagyrészt így is van, viszont vannak olyan helyzetek, belefutunk olyan kihívásokba, amiken egyszerűen képtelenek vagyunk egyedül túllendülni. Ilyenkor egyáltalán nem ciki, sőt, szükséges, hogy segítséget kérj valakitől - ha mástól nem, legalább egy közeli ismerőstől, akiben megbízol. Ez nem csak neked segít, de közelebb is hoz benneteket egy kicsivel. Legközelebb meg már egyedül is menni fog!
6. Mozgás
Az amerikai Betegségügyi Központ szerint az emberi szervezetnek naponta minimum 30 perc közepes intenzitású, aerobik-szerű és/vagy izomerősítő mozgásra van szüksége. Már egyetlen aktívan töltött fél óra után érezheted a sport pozitív hatásait, hiszen azonnal elárasztja szervezeted "boldogság hormonokkal." Így már az első alkalommal saját bőrödön tapasztalhatod, hogyan szünteti meg a mozgás a felgyülemlett stresszt.
7. Relax
Bár egyre elterjedtebbek, sokan még idegenkednek a különböző relaxációs technikáktól és mozgásformáktól, mint például a meditáció, a jóga vagy a tai chi. Különösebb anyagi ráfordítás sem szükséges pedig ahhoz, hogy az ember elsajátítsa az ilyesmit. Természetesen a jóga vagy tai chi iránt érdeklődőknek nem árt felkeresniük egy oktatót, de meditálni például mindenki pillanatok alatt megtanulhat internetes anyagokon keresztül. Számtalan videót és leírást talál az ember a meditáció különböző fajtáiról, az egészen kezdő szinttől a haladóig. Néhány alkalom után megtapasztalhatod ezen technikák pozitív hatásait - például megtanulsz koncentrálni, ami az élet minden területén megkönnyíti majd a dolgod. 
(Forrás: neon.hu)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése